Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Κορίτσι απ΄αλλού...V


Κάθε Κυριακή η Ταμάρα έχει ρεπό. Φεύγει απο το σπίτι στις οκτώ το πρωί για να προλάβει και... λίγη εκλέζια. Μετά, πηγαίνει στη μαμά της που είναι εσωτερική σ' ένα σπίτι στο Παγκράτι. Εκείνη δεν παίρνει ποτέ ρεπό, φροντίζει μια κατάκοιτη γυναίκα που ζεί μόνη. Σ' εκείνο το σπίτι, απ΄ότι μας έχει πει, συγκεντρώνονται συγγενείς και φίλοι απ΄την πατρίδα της, και συνήθως τα Κυριακάτικα μεσημέρια πηγαίνουν όλοι μαζί για μπάνιο. Την πρώτη φορά που πήγε μαζί τους η Ταμάρα, γύρισε το βράδυ ζαβλακωμένη και κατακόκκινη. Είχε μια ήπια ηλίαση κι ένα μέτριο έγκαυμα. Όλη νύχτα βόγκαγε. Έκτοτε, προσέχει περισσότερο όταν πάει για μπάνιο. Όχι πολλά πράγματα: κάθεται λιγότερη ώρα έξω και περισσότερη μέσα στο νερό. Το αντηλιακό, της ακούγεται περισσότερο σαν δική μου ιδιοτροπία παρά σαν είδος πρώτης ανάγκης. Το ίδιο κι η ομπρέλα ή το καπέλο. Στο μόνο που δείχνει συνέπεια είναι στα γυαλιά ηλίου κι αυτό γιατί της δίνουν στυλ.
Δεν ξέρει κολύμπι όπως κι οι περισσότεροι συμπατριώτες της, κι αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουν ότι μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα φαγωμένοι, πιωμένοι ή χαπακωμένοι. Παρά τα απίστευτα πολυάριθμα περιστατικά πνιγμών που καταγράφονται στη χώρα της, η πλειοψηφία του λαού εξακολουθεί να μην πολυενδιαφέρεται για το θέμα.
Οι κυριακάτικες εξορμήσεις στη θάλασσα την έχουν προβληματίσει λιγάκι τελευταία. Απο την αρχή που ήρθε σπίτι είχε εκφράσει την επιθυμία να χάσει μερικά κιλά, αλλά μετά τη θάλασσα έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, με αποτέλεσμα να μην τρώει σχεδόν τίποτα. Όταν την γνωρίσαμε ήταν γύρω στα ογδόντα πέντε κιλά, με ύψος κοντά στο ένα κι εβδομήντα. Στο μήνα πάνω είχε χάσει πέντε κιλά αφού ακολουθούσε θέλοντας και μη τις δικές μας διατροφικές συνήθειες. Απο τότε μέχρι σήμερα όμως, που εφαρμόζει την ξεπερασμένη τακτική του φερμουάρ, μπορεί να έχει πάρει και κάνα δυό κιλά ακόμα. Κάνω κάποιες προσπάθειες να της εξηγήσω γιατί, ενώ δεν τρώει, παχαίνει, αλλά πέφτουν στο κενό. Μου το ξεκαθάρισε, είναι αποφασισμένη να γίνει σαν την Μόνικα Μπελούτσι. Δεν της αρέσει και το πολύ αδύνατο...
Δεν μπορώ να πω, έχει κάποιες ομοιότητες με τη Μόνικα: ύψος, μαύρα μαλλιά, καστανά μάτια, ανοιχτόχρωμο δέρμα, α!, κι ωραία ίσια δόντια! Δεν μπορείς να πεις ότι είναι και λίγα. Για φαντάσου να έβαζε στόχο να γίνει σαν την Ούμα Θέρμαν που επίσης είναι ίνδαλμά της. Απο που να ξεκινούσε; Χρώμα μαλλιών, χρώμα ματιών, σχήμα προσώπου, ύψος, καμιά τριανταριά κιλά κάτω...άσε καλύτερα. Ενώ με τη Μόνικα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Έχει εντοπίσει τις ατέλειες που την κρατούν μακριά απο το πρότυπό της κι είναι αποφασισμένη να τις διορθώσει όλες. Μας ενημέρωσε ότι κάποιες απ΄αυτές, όπως τα κιλά, θα διορθωθούν άμεσα, και κάποιες άλλες, όπως μύτη, αυτιά, χείλη, βυζιά και γάμπες, όταν βρεθούν τα χρήματα για τις πλαστικές επεμβάσεις.
Την περασμένη βδομάδα μου ανακοίνωσε και μια νέα απόφασή της: να σπουδάσει ψυχολογία! Μετά την Παιδαγωγική; Αναρωτιέμαι μήπως είναι πολλά τόσα πτυχία για ένα κορίτσι του τύπου της. Απο τη συζήτηση που κάναμε μετά απ΄αυτή την νέα ανακοίνωση, επιβεβαίωσα ότι η Ταμάρα δεν έχει τελειώσει καλά-καλά το λύκειο κι επίσης ότι οι σπουδές στην πατρίδα της είναι γενικά της πλάκας. Σε μια ύστατη προσπάθεια να φανούν ισάξιοι κι ανταγωνιστικοί στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό στερέωμα, έχουν παραδώσει άνευ όρων τα Πανεπιστήμια στο λαό, με αποτέλεσμα να παίρνεις πτυχίο πιο εύκολα απ΄ότι παίρνεις τυρόπιτα. Κοντολογίς, ο Θεός να σε φυλάει απ’ τους γιατρούς στα μέρη της...